mandag 16. februar 2009

Gud?- !

Gudsbegrepet
er ikke alltid like klart for folk. Og vi blir forundret mer enn en gang over hva folk tenker om Gud og religion. Noen ganger ser det ut som at religion og kristendom er som å melde seg inn i Saniteten. Det er en forening der de har sitt arbeid og sin interesse - men ikke mer. Det går an å melde seg ut og inn i noe annet.

En norsk prest - Einar Gelius heter han - står nå fram med en ny gud. "For meg er gud kjærlighetens kraft", sier han i til Dagbladet, referert i VL lørdag 14. febr. "Det viktigste er at jeg tror det finnes en god kraft." På spørsmål om han tror på Jesus, og tviler litt på faderen, svarer han ganske flåsete: "For meg betyr ikke det så innmari mye."

Faresignal
Det er et faresignal når folk omdefinerer gudsbegrepet. Og det gjør Gelius. Og han er prest i statskirken og mye brukt som TV-kjendis. Han er til og med foreslått som biskop. Barnelærdommen (og den teologiske lærdom Gelius har fått) sier at Gud er en person. Hedenske religioner taler om kraft.

Bare en person kan gjøre det Gud gjør og har gjort. En kraft kan være så mye og leder ut i subjektivisme. Og Gelius viser det når han sier: For meg betyr... Har han anledning til å omdefinere Gud etter sin egen tanke, har vel alle andre det også? Da får vi en skikkelig polyteisme - et mangfold av guder som ingen avgrensning har.

Men jeg er ganske forundret over at prester kan vingle så mye som enkelte gjør. Man skulle tro at en prest etter 6-7 års studier av bibel og teologi hadde en solid ballast av kunnskap og forståelse. Men nei, han kaster alt over bord og beholder bare det han selv synes om. Da må det gå galt. Det er som å hogge hull i båten og la vannet fosse inn.

Frafallet har ofte det med seg. De tar tak i en setning eller to - og forkaster alt det andre. Da åpnes døren for mye annet.

Forkynnelse og ledelse
Og så tenker jeg: Han er prest og skal lede andre på veien! Hvilken vei vil folket (menigheten) da gå? I Åndens verden er det slik at vi kan ikke lede andre lenger enn vi selv er kommet. Har altså frafallet i vårt land noe å gjøre med tilstanden hos prester og predikanter her på berget?

Da vil kanskje dommen ramme mange av oss. Er vi klare nok - om Gud og Jesus - frelsen og fortapelsen? Tilhørerne blir ofte slik forkynnelsen er. Må Gud se i nåde til oss.
.